Tradycyjne Święto Rękawki na Kopcu Krakusa

Data i godzina:

03.04.2018    g. 11:30 - 18:00

Miejsce wydarzenia:

Kraków, ul. Wielicka
Kopiec Krakusa

Bilety:

Wstęp wolny

Gwiazdy wydarzenia:

Organizator:

Centrum Kultury Podgórza w Krakowie

Organizator - kontakt:

Email: http://ckpodgorza.pl/maria.dzioba@ckpodgorza.pl

Informacja dla wystawców:

Obrzęd rozpalenia ognia, rozpoczyna pod Kopcem Krakusa Tradycyjne Święto Rękawki, odbywające się corocznie w Krakowie we wtorek po Świętach Wielkanocnych.

Rękawka w mistrzowskim stylu pokazuje historie wczesnego średniowiecza i stare lokalne tradycje, z których się wywodzi. Dzięki zaangażowaniu archeologów, historyków, etnografów, współczesnych rzemieślników i grup rekonstrukcyjnych widz może na jeden dzień przenieść się w czasie i poczuć się jak mieszkaniec pradawnej osady słowiańskiej, zaludnionej przez wojów, muzykantów i mistrzów dawnego rzemiosła.

Impreza wypełniona jest zabawami, konkursami, obrzędami i pokazami, ale oprócz swojego jarmarcznego charakteru posiada bogaty program edukacyjny przygotowany przez specjalistów. Podczas Rękawki można zobaczyć, jak wyglądało życie, rzemiosło, uzbrojenie i stroje we wczesnośredniowiecznych osadach. Można spróbować potraw gotowanych według przepisów naszych przodków i zobaczyć jak wyglądały średniowieczne walki i potyczki zbrojne.

Uzupełnieniem jest możliwość poznania historii Kopca Krakusa, państwa Wiślan i Polan oraz przypomnienie legend o założycielu Krakowa.

 


 

Program Święta Rękawki 2018 "Słowiańskie zaświaty"

godz. 11.30
Wejście wojów na Kopiec Krakusa (30 min)
godz. 12.00
Obrzęd rozpalenia ognia na Kopcu Krakusa (20 min)
godz. 12.30
Bieg wojów w pełnym uzbrojeniu dookoła Kopca (20 min)
godz. 13.00
Przedstawienie drużyn (30 min)
godz. 13.40
„Legenda o Czarnej Księżniczce ze Wzgórza Lasoty” – inscenizacja (20 min) 
godz. 14.00
Koncert muzyki średniowiecznej cz. I (30 min)
godz. 14.45
Wróżba pomyślności dla grodu Kraka (15 min)
godz. 15.00
Siuda Baba – inscenizacja (15 min)
godz. 15.20
Dziewczęcy Korowód Wiosenny i obrzęd z Marzanną (20 min)
godz. 16.00
Bitwa wojów – starcie dwóch armii: Wiślanie kontra najeźdźcy (30 min)
godz. 16.30 (bezpośrednio po bitwie)
„Weles odprowadza poległych wojów do Nawii” – inscenizacja (15 min)
godz. 17.00
Pochówek antywampiryczny – inscenizacja (20 min) 
godz. 17.30
Koncert muzyki średniowiecznej cz. II (30 min)

Dodatkowo, przez cały czas trwania imprezy:
- Osada słowiańska 
- Nawia – kraina zmarłych z mitologicznymi stworzeniami
- Świątynia przedchrześcijańska (Kącina – chram słowiański)
- Jarmark historyczny 
- Stanowiska rzemieślnicze
- Symboliczne sypanie kopca-mogiły
- Wystawa „O kopcu Kraka w tradycji i badaniach” przygotowana przez Muzeum Archeologiczne w Krakowie

 Powrót
Booking.com

Kalendarium wydarzeń

Luty, 2023
PnWtŚrCzPtSoNd
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Ostatnio dodane


© www.imprezowoplenerowo.pl 2016-2019 Wszelkie prawa zastrzeżone